Подiлитись
20/10/2022
Витривалий та сильний духом

Сергій Северин – лікар-кардіолог із міста Авдіївка, що на Донеччині. Людина витривала та сильна духом – практикував майже на лінії фронту всі вісім років війни. 

Але після 24 лютого 2022 року все змінилось. У рідній Авдіївці почались активні бойові дії, тож довелось переїхати до міста Жовті Води у Дніпропетровську область.  

«Найбільш нестерпним для лікаря є відчуття, що ти не можеш допомогти, – згадує Сергій про переживання на новому місці. – В Авдіївці залишилось усе моє медичне обладнання». 

Проте рук не опускав. Уже від квітня Сергій почав надавати консультативну допомогу місцевим мешканцям і переселенцям. Із урахуванням хронічного стресу для людей це було більш ніж актуально та вчасно. 

«Весь цей час думав, як забрати з Авдіївки своє обладнання. Але через постійні обстріли дістатись туди було важко», – пригадує лікар.  

А 5 червня 2022 року у поїздці вже й відпала потреба. Російська артилерія знищила кабінет, а з ним – і все, що там було. Разом із кабінетом чоловік втратив і свою домівку. 

За словами лікаря, моральний стан був просто жахливим. Але все змінилось, коли він одержав звістку про отримання фінансової допомоги на провадження підприємницької діяльності. 

Програма мікрогрантів для малого бізнесу була створена саме для таких, як Сергій. Малих підприємців, які провадять критично важливу діяльність в умовах війни. 

За умовами програми, 300 переможців відкритого конкурсу отримують еквівалент чотирьох тисяч євро на придбання потрібного устаткування, сировини, оплату праці тощо. 

«Грантовим коштом придбав холтерівський монітор ЕКГ та принтер, – звітує лікар. – На теперішньому етапі це основне, чого мені не вистачало для покращення якості діагностики та лікування хворих кардіологічного профілю». 

Надання мікрогрантів для малого бізнесу стало можливим завдяки програмі «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП» за фінансової підтримки Європейського Союзу, уряду Німеччини та за технічної підтримки німецького товариства міжнародного співробітництва Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH. 

Цей механізм розроблений спільно з Міністерством цифрової трансформації України, Міністерством економіки України, порталом Дія, Офісом з розвитку підприємництва та експорту та національним проєктом Дія.Бізнес. Партнером-виконавцем ініціативи мікрогрантів є Міжнародна благодійна організація «Фонд Східна Європа».