Подiлитись
27/01/2022
Опанувати виклики та зрости
Наталія Захарова

Під час участі у Коучинговій програмі для лідерів громадських організацій у межах проєкту «3DProject: Розвиток попри перешкоди», який реалізує Фонд Східна Європа за підтримки Європейського Союзу, Наталія Захарова долала виклики як у роботі громадської організації, так і свої особисті. Про те, як коучинг допомагає почати втілення більшого, ніж від себе очікуєш, – далі у матеріалі.

Наталія Захарова очолює громадську організацію «УФРА» у місті Калуш Івано-Франківської області. Уже маючи попередній досвід роботи з коучем, вона була переконана, що ніяких відчутних результатів дати він не може. Втім, переконалася у протилежному, ставши учасницею Коучингової програми. В результаті керівниця «УФРА» побачила позитивні зрушення як у своїй роботі, так і в самій команді. 

Після кожної сесії із коучем Наталія обговорювала почуте з командою і відчула, що їм це теж відгукується: «Для громадської організації такі проєкти є доволі корисними, бо допомагають згуртувати людей. Ми всі рухаємося до однієї мети, але неабияк важливо, щоб у кожного з нас був свій ресурс, розуміння свого місця і свого зростання. Завдяки такій підтримці їх вдається віднайти».

Анна Брайковська, коучка Наталії, зі свого боку додає: «Коучингова програма проєкту “3DProject: Розвиток попри перешкоди” була спрямована на розвиток лідерського потенціалу громадських активістів та пом’якшення наслідків пандемії, які могли вплинути на продуктивність команд. А коучинговий підхід підвищує якість взаємодії та рівень мотивації у команді».

«Я шаную Калуш»

Основна потреба, із якою голова правління «УФРА» прийшла до коучів програми, – це зберегти організацію та забезпечити її сталий розвиток. Через недоброзичливців, які вкрай скептично ставляться до змін і громадських активістів у Калуші, втілювати задумане стало доволі складно. Більш того, непросто відстоювати свою репутацію й показувати, що місто змінюється на краще і громадський сектор відіграє важливу роль у цьому процесі. 

Під час роботи з коучкою у Наталії з’явилася ідея, як виправити ситуацію, що склалася. Так народився проєкт «Я шаную Калуш».

«Ми вирішили, що пора вже осідлати хвилю негативу та підняти нагору позитивні речі», – каже очільниця організації. 

До ініціативи «УФРА» залучить учнів шкіл. Вони братимуть інтерв’ю у мешканців міста і розпитають, що хорошого ті помічають у своїй громаді. Далі ці теми обговорюватимуть на місцевому телебаченні. «Наше завдання – відкинути негатив і зосередитися на позитивних рішеннях для Калуша. В результаті цих ефірів маємо сформувати кілька нових напрямків, куди можна залучати громаду. Нам важливо діяти, а не тільки говорити», – каже Наталія. 

У відповідь на виклики

«Діяти» можна назвати девізом активістки у всіх сферах життя. Незадовго після того, як Наталія прийшла в Коучингову програму, вона дізналася про онкодіагноз. Однак, попередньо порадившись із командою, вирішила не відмовлятися від участі: «Після обговорення ми дійшли висновку, що виклики дані нам для того, щоб ми їх опанували та зросли. Цей проєкт від Фонду Східна Європа – частина мого життя, а моє життя триває». 

Одним із результатів програми коучингу стало розроблення чат-боту для громади Калуша. Організація «УФРА» також є учасницею ще одного компоненту проєкту «3DProject: Розвиток попри перешкоди» – надання грантової підтримки для розроблення і впровадження civic tech-рішень. Чат-бот для калушан розробляли саме в межах гранту від Фонду Східна Європа. Цей інструмент дає можливість містянам швидко зв’язатися із міською радою та комунальними підприємствами. «У зв’язку з пандемією багатьом людям довелося залишатися вдома, тож вони не мали можливості звернутися до міських урядників. Відтепер наш чат-бот допоможе їм завжди бути на зв’язку, без будь-яких перешкод», – розповідає Наталія.

Коучинг дає можливість побачити нові розв’язання старих проблем. Коучка Анна Брайковська пояснює: «Клієнт дивиться на ситуацію з іншого, незвичного боку, а це впливає на подальше планування й ухвалення стратегічних рішень. Навіть одна сесія може стати трампліном для реалізації планів та ідей».

До прикладу, в межах Коучингової програми голова правління «УФРА» змогла переглянути підхід до проєкту з фінансової грамотності для дітей. На нього не вистачало фінансових ресурсів, тому ідея досі лишалася нереалізованою. Але завдяки роботі з коучкою Наталія побачила вихід: «Сама ж громада може інвестувати невеликі кошти в ті проєкти, які вважає потрібними та якісними. Я зрозуміла, що ми можемо і маємо формувати культуру доброчинності, закликати до благодійності». 

До участі у коучингу в ГО «УФРА» було 12 сформованих ідей проєктів. Команда була переконана, що зможе паралельно працювати щонайбільше над трьома. Однак після коучингу настало розуміння: якщо правильно все делегувати та залучати зовнішню підтримку, то можна виконувати всі 12 задумів одночасно. Тож наразі громадська організація запустила усі заплановані проєкти. Наталія коментує: «Це ефект коучингу, коли ти розумієш, що можеш значно більше, ніж собі думаєш».