Подiлитись
05/11/2021
Сила громадського бюджету

Програма «Електронне урядування задля підзвітності влади та участі громади» (Програма EGAP) впроваджується Фондом Східна Європа та Фондом Innovabridge за підтримки Швейцарії, що надається через Швейцарську агенцію розвитку та співробітництва (SDC).

Ділянка на перехресті Немирівського шосе та Учительської вулиці через відсутність світлофора тривалий час була однією із найбільш аварійно небезпечних у Вінниці. Внаслідок дорожніх інцидентів на ній постраждали більше пів сотні осіб.

«Ми вже давно мріяли про світлофор на цій ділянці. Прикро на власні очі бачити, як поруч із нашими будинками постійно страждають чи гинуть люди. Останнею краплею стала смерть 18-річної сусідки, з матір’ю якої я була знайома», – згадує Оксана Святенко, авторка проєкту.

У 2016 році за підтримки Програми EGAP Вінниця почала використовувати інструмент «Громадський бюджет» на національній Платформі електронної демократії E-DEM. Він дозволяє мешканцям громад як пропонувати до реалізації коштом місцевого бюджету власні проєкти, так і голосувати за наявні. Перевагою використання онлайн-інструменту є те, що активним громадянам необов’язково збирати стоси паперів чи вистоювати довгі черги до міськради, щоб подати на розгляд власну ідею. Все можна зробити з комп’ютера чи смартфона. 

Оксана Святенко скористалася цією можливістю у перший рік підключення «Громадського бюджету» у Вінниці. Склала проєкт і проводила активну інформаційну кампанію, щоб його підтримали якомога більше мешканців мікрорайонів Олієжиркомбінату та Військового містечка. Знайшла однодумців – директора магазину та чоловіка, який жив поряд з аварійною ділянкою. Вони вже втомилися викликати швидку через постійні дорожні інциденти і підтримали Оксану в агітації: роздавали листівки, розклеювали оголошення, спілкувалися із сусідами та розповідали їм про ініціативу. 

Завдяки активним зусиллям Оксани та її команди проєкт набрав необхідну кількість голосів: на перехресті встановили світлофор, тож рух на аварійній ділянці нарешті став урегульованим. «Мені дякували не лише сусіди, а й незнайомі люди. Я відчула, що ми зробили справді важливу справу», – згадує пані Оксана. 

На думку активістки, «Громадський бюджет» є також ефективним інструментом для донесення актуальних питань мікрорайонів до влади. Адже міський голова не може зайти в кожен двір і запитати кожного мешканця про те, що турбує. А завдяки «Громадському бюджету» влада може проаналізувати подані проєкти і допомогти більш глобально. Тож якщо хочеш, щоб твою думку почули, треба самому бути активним, адже безліч рішень насправді залежать від самих містян. 

Рівень популярності «Громадського бюджету» на місцях зростає: до прикладу, 2021 року в голосуванні за проєкти взяв участь майже кожен п’ятий мешканець Сєвєродонецької громади. 

Залучення громадськості до ухвалення рішень на місцевому та національному рівні є одним із найважливіших пріоритетів Фонду Східна Європа. Для цього ми створюємо та розвиваємо інструменти електронної демократії – вже згадану платформу e-DEM, на якій, окрім «Громадського бюджету», доступні ще три інструменти: «Місцеві петиції», «Консультації з громадськістю» і «Відкрите місто». Також – Електронні петиції до Кабінету Міністрів України, Платформу електронних петицій до Верховної Ради, Портал громадського обговорення законопроєктів. 

Цього року Фонд також підтримав запуск платформи ВзаємоДія. Вона є цифровим простором, де пересічні громадяни можуть вільно спілкуватися з органами влади. Зараз, скажімо, на цій платформі доступні Е-інструменти, завдяки яким громадські організації можуть брати участь в онлайн-конкурсах проєктів інститутів громадянського суспільства від органів влади. Згодом тут також з’являться й інші важелі електронної демократії: електронні звернення, запити, опитування тощо. 

Завдяки цим інструментам Україна активно розвивається відповідно до Індексу електронної участі ООН. За два роки ми покращили результати на 29 позицій і посіли 46 сходинку в загальному рейтингу 2020 року.