Подiлитись
22/04/2022
Тут добре, але хочеться додому
Історії з Шелтеру

Вінниччина стала прихистком для багатьох вимушених переселенців. Щоб допомогти тим, хто цього зараз потребує, створити трохи комфортніші умови для людей в області, Фонд Східна Європа співпрацював з Подільською агенцією регіонального розвитку в межах проєкту «Шелтер». Зокрема, були передані прально-сушильні машини та кухонне обладнання у прихистки Вінниччини.

За кожною одиницею переданої техніки чи наданої гуманітарної допомоги є конкретна історія людини, сім’ї, якій допомогли. Тож ми зібрали декілька історій людей, які були змушені покинути свої домівки через війну і опинилися у Вінницькій області.

Родина з Донецької області каже, що не знали, куди їхати, але знайомі їхали до Вінниці, тож забрали і їх:

«Я із сином тут. Чоловік залишився. Є все. Їжу можна самостійно приготувати, прати. Ставлення хороше. Єдине, чого не вистачає – Миру», – каже пані Катерина.

«Нам тут подобається, але хочеться додому. Дуже. Хоча ми вже звикли, і навіть наш Томас уже звик, бо зразу був наляканий», – додає десятирічний син Катерини, тримаючи кота на руках.

Сім’я з Київщини живе у кімнаті на чотирьох. У двох доньок має бути спеціальне харчування, тож доводиться готувати окремо. «Нам дали мультиварку в кімнату. Це дуже спростило нам процес приготування їжі. Дякуємо за таку допомогу», – зазначає пані Людмила.

Ще одна родина з Києва потрапила до прихистку за тиждень після початку війни, має інформацію, що їхнє житло вціліло, проте наразі ще бояться повертатися додому:

 

«Ми жили дуже добре. Змогли купити квартиру дітям у тому ж будинку, де й ми. Але війна змусила нас, як і багато інших, тікати. Вирішили зупинитися тут, у Вінниці. Умови тут непогані. Не вдома звісно, але… Спати є де, їжа є, ми в безпеці, не бомблять. Тут добре, що є можливість прати. Внуки наші ще малі. Щодня треба переодягнути. А машинки перуть і висушують. А що нам ще треба? Ми усім задоволені. Вінниця – дуже гарне і гостинне місто. Але хочеться додому», – розповідає пані Ірина.

Працівники навчальних закладів Вінниці говорять, що отримання пральних машин значно допомогло та спростило роботу щодо прання.

«Нам потрібно було возити все до пральні. Звісно, це не дуже зручно. Зараз є можливість прати тут, і це неабияк полегшує життя і нам, і людям, які тут проживають», – каже пані Леся.

І це лише частина з величезної кількості різних історій. Тож підтримка та допомога одне одному надзвичайно важливі зараз. Ми дякуємо партнерам за роботу та за кожен внесок.

Дізнатися більше про проєкт «Шелтер» та долучитися фінансово можна за посиланням.