Подiлитись
04/04/2023
У прифронтовому місті

Історія добропільського медичного центру AnVita розпочалася з… мотоциклів. Бо саме на одному з мотоциклетних заходів у 2018 році познайомилися майбутні засновники клініки — Андрій Гончаров і Віталій Маслаков. На той момент Андрій уже багато років працював із громадськими організаціями і консультував місцевий бізнес, а Віталій мав великий досвід медичної практики. Згодом, спільно з іншими мотоциклістами, виникла ідея провести мотофестиваль у Добропіллі. Після цього з’явилася нова думка — розпочати спільну справу.

Андрій за освітою — психолог, Віталій — лікар-радіолог. Ідея заснування клініки ніби від початку була на поверхні. До того ж, добропільська громада мала великий запит на якісну та професійну медицину. Так, у квітні 2020 року для пацієнтів уперше відчинилися двері клініки AnVita.

Спочатку медичний центр мав усього чотирьох спеціалістів: педіатра, терапевта, невропатолога, а також УЗД-фахівця Віталія Маслакова. За кілька місяців клініка ще запросила дитячого хірурга-уролога та лікаря-мамолога, яких взагалі не було в Добропіллі. Ці спеціалісти приїжджали з іншого міста, щоб консультувати пацієнтів AnVita.

Медичний центр розвивався доволі стрімко. На базі клініки відкрився денний стаціонар, з’явився кабінет масажиста. До команди лікарів долучилися травматолог, дерматолог, проктолог, дитячий ортопед-травматолог, команда офтальмологів. Послуги таких спеціалістів до того були мало представлені в Добропіллі або ж були відсутні взагалі. Завдяки цьому клініка мала значний попит. Наприкінці 2021 року Віталія та Андрія визнали кращими молодими підприємцями Донецької області.

Цінності не завжди вимірюються грошима

«Від самого початку нашої діяльності ми розуміли, що бізнес заради грошей — це банально і не дуже цікаво для нас. Ми хочемо змінювати громаду, привносити щось нове й цінне. Тож ми створили соціальне підприємство. Розробили нашу місію, візію та показники соціального впливу. Це те, що ми прописали тоді та що робимо досі», — розповідає Андрій.

Займатись гуманітарними ініціативами підприємці почали ще до заснування AnVita. Разом зі своїм мотоклубом чоловіки проводили благодійні фестивалі, де збирали кошти для дітей-сиріт. Разом із мотоциклістами з різних областей України відвідували дитячі будинки та привозили малечі подарунки та допомогу.

Соціальна складова власного бізнесу була надзвичайно важливою для Андрія та Віталія. Наприклад, від початку свого існування клініка працевлаштовує внутрішньо переміщених осіб.

«Добропілля розташоване всього за 90 км від Донецька. Від 2014 року в нашій громаді дуже багато ВПО. Ми зрозуміли, що цим людям треба давати роботу. До того ж, для Добропілля це був шанс отримати гарних лікарів з інших міст області. Для нас було важливо, щоб ці спеціалісти залишалися в громаді. Адже медичні послуги — це критична потреба», — ділиться Віталій.

Також AnVita має спеціальні пропозиції для людей із вразливих верств населення. Так, уже скоро у клінічній лабораторії медцентру діти з інвалідністю можуть отримати безоплатні або з доволі великими знижками послуги.

Крім того, частину доходу клініка передає на благодійність для різних соціальних ініціатив. Андрій зізнається, що ці пожертви не надто великі, бо майже весь прибуток підприємство вкладає у свій подальший розвиток. До речі, саме цей підхід став однією із запорук стрімкого зростання бізнесу.

До повномасштабного вторгнення AnVita приймала до 500 пацієнтів щомісяця. До клініки приїжджали люди з різних куточків області, а онлайн-консультаціями користувались навіть з-за кордону. Але велика війна змінила все.

«Ми ще з 2014 року знали, що таке війна»

Андрій згадує 24 лютого 2022 року як суцільний хаос. Через Добропілля масово виїжджали люди з інших міст Донеччини. На вулицях було багато машин, велика метушня, шалені черги до магазинів, аптек та банкоматів.

Команда AnVita зібралася в клініці, щоб вирішити, що робити далі. З одного боку, підприємці розуміли, що їхні послуги необхідні громаді, з іншого — безпека була надважливою. Частина персоналу одразу виїхала з міста чи навіть країни. Клініка активно долучилася до волонтерської діяльності: збирали гуманітарну допомогу, проводили безкоштовні онлайн-консультації лікарів.

У квітні була оголошена масова евакуація з Донеччини. Підприємцям довелося ухвалювати непросте рішення — вивозити клінічне обладнання подалі від бойових дій. Тоді з допомогою друзів устаткування медцентру було релоковане до Олександрії, що на Кіровоградщині.

Віталій залишився надавати послуги у міській лікарні Добропілля. Андрій переїхав до Львова, де й досі працює в міжнародній гуманітарній організації «Лікарі без кордонів».

«У квітні 2022 року ми фактично законсервували роботу клініки. Звісно, ми розглядали варіант відновлення діяльності в інших містах України, але було велике фінансове питання, складнощі з приміщенням і фахівцями. Тому ми просто взяли паузу і переключилися на волонтерство», — згадує Віталій.

Коли та як повертатись?

У соцмережі AnVita постійно надходили запитання пацієнтів, коли ж клініка повернеться до міста. Підприємці зважали на безпекові ризики й паралельно шукали можливості відновитися, в тому числі — фінансові.

«Я постійно моніторю грантові програми, конкурси, навчання тощо. Підписаний на розсилки різноманітних фондів. Тому про мікрогрант від EU4Business я дізнався дуже швидко. За кілька днів ми вже подали необхідні документи та зареєструвалися», — розповідає Андрій. 

Спочатку бізнесмени планували витратити грантові кошти на облаштування медичного центру в Олександрії. Але знайти новий персонал і приміщення за необхідними критеріями виявилося непросто. Тому було вирішено з вересня відновлювати діяльність клініки в Добропіллі. На щастя, безпекова ситуація дозволяла це зробити, люди активно поверталися до міста, в тому числі й лікарі. Вже першого жовтня 2022 року двері медичного центру AnVita відчинилися знов.

Мікрогрант від EU4Business дозволив поновити роботу декількох працівників, діяльність єдиного в місті денного стаціонару й створити додаткове робоче місце. Кошти були спрямовані на виплати заробітної плати та податків.

Перед повномасштабним вторгненням медцентр готувався до відкриття власної лабораторії. Завдяки кредитній програмі підтримки соціальних підприємств фонду WNISEF і за власні кошти вже було придбане необхідне обладнання та дуже коштовні реагенти. Але за час простою через війну деякі матеріали зіпсувалися, тож для запуску лабораторії треба було закупити їх знову. З цим AnVita також допоміг мікрогрант.

«Клінічна лабораторія дає змогу жителям оперативно отримувати результати широкого спектру досліджень. До цього в Добропіллі взагалі не було такої можливості. До нас приїжджають пацієнти з інших громад і за один день можуть відвідати лікаря, здати аналізи та дізнатись результати. Ми намагаємося зробити так, щоб люди отримували якісні, швидкі й доступні послуги в одному місці», — ділиться Віталій Маслаков.

Бути поруч із людьми

Сьогодні медичний центр AnVita продовжує стабільно й успішно працювати. Ще восени бізнес вийшов на самоокупність, а зараз вже має прибуток. Лабораторія теж показує хороші фінансові результати. Відновити діяльність усіх спеціалістів поки неможливо, та в клініці вже триває прийом лікаря УЗД, невропатолога, мамолога, працює масажний кабінет і денний стаціонар, також роботу отримав лаборант.

«Ми активно працюємо над своїм іміджем, залучаємо найкращих спеціалістів. Незважаючи на те, що кількість людей у місті скоротилася, наших пацієнтів не поменшало. На деякі послуги ми маємо чергу на кілька тижнів наперед. Це було однією з причин, чому ми знов відкрились — на нашу роботу є великий попит», — ділиться Віталій.

Зараз підприємство бере участь ще у двох грантових конкурсах. У разі перемоги хочуть запустити два нових напрями діяльності: фізіотерапевтичний і гінекологічний кабінети. Ще перед початком великої війни бізнес планували масштабувати: тривали перемовини про відкриття філії AnVita ще в одному місті Донеччині. Але цей процес призупинився через війну.

«Якщо бізнес приносить користь громаді, то його треба масштабувати. Ми бачимо себе як мережа медичних центрів у невеликих містах України. Висококваліфіковані фахівці дуже часто виїжджають у більші міста або за кордон. А нам хочеться, щоб у маленьких населених пунктах люди теж могли отримувати якісні послуги. 

Звісно, це будуть не такі високі доходи, як, наприклад, у Києві. Але для нас це — не першочергове завдання. Нам важливо створювати цінність і бути з людьми. Мені навіть складно називати їх пацієнтами, бо вони стають нашими друзями, промоутерами.

Як психолог я розумію, що треба не стільки концентруватися на лікуванні хвороби, як на відношенні до людини комплексно. Завжди треба бачити в людині — людину, а не просто біологічний механізм, в якому щось може зламатися», — резюмує Андрій.

Мікрогранти на підтримку українського підприємництва стали доступними у межах програми міжнародної співпраці «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яка співфінансується Європейським Союзом та Урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH cпільно з Міністерством цифрової трансформації України, Міністерством економіки України, українським порталом державних послуг онлайн «Дія», українським національним проєктом із розвитку підприємництва та експорту «Дія.Бізнес» та українською державною установою «Офіс з розвитку підприємництва та експорту». Партнером-виконавцем ініціативи мікрогрантів є Міжнародна благодійна організація «Фонд Східна Європа».