Подiлитись
10/01/2024
Як Repair Together перетворюють толоку на свято

Громадська організація Repair Together уже другий рік поспіль відбудовує постраждалі від війни села Чернігівщини. Волонтерів до роботи заохочують винятковою атмосферою, можливістю у буквальному сенсі докласти рук до відновлення України та створенням вечірок у несподіваних місцях.

У 2022 році, відразу після деокупації Чернігівської області, команда волонтерів зібрала своїх друзів та вирушила до найбільш постраждалої громади запропонувати свою допомогу. Згодом почали долучатися друзі друзів, а потім і всі охочі. Так народився особливий формат Rave Toloka, який поєднав у собі диджей-сети з розбором завалів знищених війною будинків.

Цьогоріч завдяки участі у програмі «Спільнодія» команда Repair Together змогла суттєво розширити свою діяльність та зміцнити спільноту волонтерів. У цьому сезоні волонтери прибирали у дев’яти селах п’яти громад, а на дев’яти з прибраних ділянок зараз уже триває будівництво. «Ми змогли масштабуватися завдяки стабільності. У минулому році у нас не було розуміння з фінансів, можливостей, а тому ми змушені були мати перерви. У цьому сезоні вийшло проводити толоки майже щотижня впродовж трьох місяців. Зараз ми вже робимо анонси толок на весь місяць наперед, тож люди можуть вибирати комфортні дати та реєструватися завчасно через чат-бот», — розповідає Вікторія Афанасьєва, співзасновниця Repair Together.

Такі зміни стали можливими завдяки програмі «Спільнодія», яка впроваджується Фондом Східна Європа у партнерстві з Українським незалежним центром політичних досліджень (УНЦПД) та ГО «Разом проти корупції» коштом Європейського Союзу. На кошти гранту активісти придбали необхідне обладнання для польової кухні та забезпечили музичну техніку для культурних вечорів. Оскільки спільнота розширилася та підсилилася, значна частина толокерів почала займатися і будівництвом теж. Repair Together уперше запустили інтернаціональний будівельний табір, який тепер діє на постійній основі. «Там треба мати, звісно, відповідну підготовку та знання. Але волонтери можуть бути задіяні й у таких активностях, як, наприклад, обробка деревини для дахів чи замішування матеріалу. Наш плюс — це те, що дуже багато людей гуртом швиденько щось звідкись кудись переносять, закидають і заливають», — каже Вікторія.

Подяка за працю

За словами Вікторії, багато людей долучаються до волонтерства у проєкті через культурну програму. Адже після робочого дня на волонтерів завжди чекає подарунок — виступ артиста, кіноперегляд, танці тощо. «Тож так виходить, що люди кличуть друзів поїхати з ними на концерт улюбленого артиста, а потрапляють заодно і на толоку. І так замість одного волонтера вже ціла компанія бере участь у наших заходах».

Культурна програма тут слугує подякою волонтерам за працю. Щоб люди знали, що вони не просто приїхали працювати, а отримали щось взамін. Команда Repair Together дає відчуття спільноти, нові знайомства та враження, які наповнюють. Співзасновниця згадує давню українську традицію завершення толоки: «Колись господар наймав музик і влаштовував частування людям за те, що вони попрацювали. У нашому випадку йдеться про 200-300 волонтерів, тому господарі, в яких усе згоріло, не можуть цього зробити. Тут вже ми як організація перебираємо на себе цю функцію та продовжуємо традицію толоки».

Терапія ломом і лопатою

Завдяки усім цим родзинкам толоки волонтери повертаються знову. Софія Возняк приїхала вперше у вихідні на Івана Купала і досі згадує враження, які отримала на купальській толоці: «Це було щось неймовірне, коли ми стрибали через вогнище. Майже всі у вишиванках, грає класний етногурт… Я після того ще разів із 10 приїздила і врешті долучилася до команди на постійній основі». І щоразу дівчина з чогось приємно дивується: як не з рейву в корівнику, то із саксофоніста у полі на причепі.

Волонтерка називає толоку «терапією за допомогою лому та лопати». Їй подобається, що це фізична праця, яка йде на користь людям, які втратили все внаслідок війни. Водночас це можливість відчути себе краще, побачити, що життя триває і під час війни. За понад 10 толок Софія дуже багато нового про себе дізналась: «Я була такою міською дитиною, а тут виявилося, що можу і стіну ломом роздовбати, і газоблоки класти, і деревину обробляти».

Ліля Клунько у 2023 році теж побувала на толоках 10 разів. Про Repair Together Ліля дізналась ще минулоріч, але вагалась їхати туди сама. Змотивував її знайомий «ветеран толок», як його називає дівчина: «Ми з ним перекинулись кількома словами, і він переконав, що якщо мені хочеться, то треба пробувати. І ось зараз я уже на кожну толоку їжджу». Чернігівська область для неї рідна, тому для Лілі особливе значення має участь у відбудові постраждалих громад саме тут. Окремим відкриттям толоки для дівчини стало те, що артисти, які приїздять давати ввечері концерт, на рівних з усіма беруть участь в активностях: «У дитинстві я ще розділяла всіх на «зірок» та просто людей. Тут цей стереотип розбився, тут усі поруч».

Взимку Ліля припиняти свою участь в ініціативах Repair Together не збирається, а тому вже купила собі спеціальний зимовий одяг для будівельних робіт. Співзасновниця організації Вікторія, своєю чергою, каже, що зима буде часом розвідок для організації, куди далі розширювати свою активність. Будівництво триватиме на Чернігівщині з міркувань безпеки, а от толоки команда дуже хоче розпочати у 2024 році у Харківській, Сумській та Херсонській областях.