Подiлитись
31/01/2023
Рятуючи себе і військових

Клініка терапії та реабілітації суглобів і хребта OrtoSano-Миколаїв була заснована у грудні 2019 року, тобто за понад два роки до повномасштабного вторгнення Росії. Тоді клініка відкрилась якраз на початку пандемії COVID-19 і одразу ж зіткнулась із новими викликами. Коли весь світ закрився на карантин, OrtoSano-Миколаїв запустили безкоштовні онлайн-консультації для мешканців міста та області. Засновником клініки Дмитром Моторним керувала думка, що люди з проблемами опорно-рухового апарату не можуть бути залишені сам на сам зі своїм болем. 

Щоб знайти пацієнтів, Дмитро просував онлайн-консультації через соцмережі. «Це була найкраща реклама, за яку я платив лише лікарям і 100$ на місяць фейсбуку. Ефект був шаленим, адже ми працювали з цільовою аудиторією і дарували допомогу людям в дуже важкій ситуації. Після завершення першого карантину у нас більше не було проблем із пацієнтами. Наша команда максимально використала кризу на користь людям, а я отримав перший успішний досвід інвестування в безоплатну допомогу», — згадує керівник.

Тоді ж від клініки були запущені безкоштовні рейси автобусом для пацієнтів, які не могли самостійно дістатись на процедури. Була запроваджена система знижок, зокрема для українських військових і ветеранів АТО. За словами Дмитра, він хотів, щоб клініка не просто працювала як комерційна установа, а була соціально відповідальною. 

Восени 2020 року команда OrtoSano провела перші масштабні та безпрецедентні для Миколаївщини безкоштовні профогляди дітей щодо стану порушень постави та деформацій кінцівок. За рік ця ініціатива перетворилась на проєкт піклування про здоров’я дітей та популяризації профілактики порушень постави «Здорова молодь». У межах проєкту школярі могли пройти обстеження у досвідчених спеціалістів і подальший оздоровчий курс коштом клініки. Найкращі у місті реабілітологи вчили дітей правильно поводитись у русі та спокої, а також навчали вправ лікувальної гімнастики. Загалом за проєктом «Здорова молодь» лікування встигли пройти 46 дітей регіону, аж поки в Україну не прийшла велика війна.

«До 24 лютого 2022 року ми робили соціальні проєкти, бешкетували та дуже бурхливо розвивали клініку. OrtoSano — це всеукраїнська мережа, але саме в нашій клініці у Миколаєві зроблений потужний акцент на терапії та її поєднанні з реабілітацією. У цьому напрямі ми проводили серйозну роботу та активно зростали. За три роки ми надали послуги понад трьом тисячам пацієнтів», — розповідає Дмитро.

Війна може зупинити роботу, але не нас

У перший день повномасштабного вторгнення клініка відкрилась як зазвичай. Усі були налякані та розгублені, але покинути справу свого життя Дмитро не міг. Він зізнається, що було дуже страшно і важко. Особливо, коли 26 лютого почались сильні обстріли, а ворог був уже поряд із Миколаєвом. Тоді ж зупинився рух громадського транспорту, і було вирішено тимчасово зачинити клініку. Разом із дружиною Антоніною чоловік розпочав волонтерську роботу, а клініка перетворилась на «Пункт Незламності». Допомагали армії, перевозили медикаменти з клініки до місцевих лікарень, витратили майже всі накопичення на підтримку ЗСУ, купували авто, доставляли бронежилети, каски, рації та інші необхідні речі для військових від міжнародних благодійних фондів.

Наприкінці березня, попри постійні обстріли Миколаєва, відновився рух громадського транспорту, і OrtoSano знову відкрила двері пацієнтам. Переважна більшість працівників на той момент перебували в евакуації. З-поміж 20 людей персоналу в місті залишилися троє: адміністратор, реабілітолог і провідний лікар клініки. Бізнес потребував свіжих ідей і рішень, щоб підлаштуватися під нові реалії.

Так, разом із колегами з інших клінік мережі OrtoSano була розроблена програма реабілітації після військових травм. А команда миколаївської клініки започаткувала новий соціальний проєкт подолання наслідків війни та підтримки боєздатності ЗСУ «Сила Справжніх». У межах цього проєкту військовослужбовці, місцеві жителі та ВПО, які зазнали поранень внаслідок обстрілів, могли пройти безкоштовне лікування в OrtoSano. Після перемовин із військовим шпиталем до клініки почали направляти бійців на реабілітацію.

Єдине, чого не вистачало підприємству, — персоналу, моральної та фінансової підтримки. І все це клініка знайшла завдяки мікрогранту від програми EU4Business.

Довгоочікувана рука допомоги

Дмитро хапався за будь-яку можливість, щоб підтримати діяльність клініки. Але допомога нізвідки не надходила. Участь у конкурсі на мікрогрант була чи не останньою надією для бізнесу. Про можливість отримати підтримку розміром 150 000 грн (еквівалент 4 000 євро)  від програми EU4Business чоловік дізнався у мобільному застосунку Дія. І одразу вирішив подати заявку. Повідомлення про перемогу в грантовому конкурсі застало Дмитра з дружиною посеред вулиці. Згадує, що від радості обоє підскочили аж до неба і ледь не заплакали.

«Завдяки мікрогранту від EU4Business ми змогли вижити. У тих умовах, в яких ми опинились, нам треба було тільки одне — рука допомоги. Це дійсно був потужний поштовх до всього, що ми зробили далі», — розповідає засновник клініки.

А далі все почало розвиватись дуже стрімко. Соціальний проєкт «Сила Справжніх» був у активній фазі: щомісяця за проєктом клініка надавала безоплатну допомогу 20-30 пацієнтам. До клініки з евакуації повернулись провідний лікар і два реабілітологи. Нарешті знайшли медсестру.

Мікрогрант дав можливість придбати третій апарат міостимуляції для відновлення тонусу м’язів і масажне ліжко, обладнати дві додаткові кабінки для фізіопроцедур, закупити достатньо витратних матеріалів, щоб не мати проблем з дефіцитом та логістикою до кінця року. Також за допомогою гранту вдалось оплатити комунальні послуги та частково — тепловий насос, завдяки чому бізнес остаточно позбувся газової залежності.

Завдяки розширенню можливостей клініка OrtoSano змогла надавати більший обсяг послуг із надзвичайно актуальної на цей час терапії. У клініці суттєво зріс клієнтопотік: половина пацієнтів лікувались платно і фактично фінансували соціальні ініціативи компанії.

Як клініка функціонує зараз

«На 2022 рік ми мали план розвитку, який перекреслили 24 лютого. Але в листопаді ми раптом зрозуміли, що нам вдалося виконати 90% від плану», — розповідає Дмитро.

Станом на середину січня клініку OrtoSano відвідують 69 пацієнтів, з яких 27 — військові. Усього за проєктом «Сила Справжніх» вже 158 пацієнтів отримали безоплатне лікування і реабілітацію, з них 150 — військові. Велика кількість бійців може одночасно отримувати лікувальні процедури та раніше завершувати курс реабілітаційно-відновлювальних занять. Переважна більшість військовослужбовців після лікування повернулись до виконання своїх бойових завдань.

Тільки за цим соціальним проєктом команда OrtoSano надала безоплатну медичну допомогу на суму у майже 23 тисячі доларів. На 2023 рік заплановано збільшення обсягу до 50 тисяч.

Дмитро зізнається, що отримання мікрогранту від програми EU4Business надихнуло його на відкриття ще однієї клініки в місті Одеса. Для цього підприємець вже отримав новий грант за програмою єРобота та пройшов навчання зі створення стратегії стійкості бізнесу за програмою EU4Business.

У планах на майбутнє — продовжувати реалізацію проєктів та посилювати соціальний вплив бізнесу, розвиватися, зростати, робити послуги клініки більш доступними та допомагати людям долати наслідки цієї страшної війни. І, звісно ж, — працювати на перемогу та перемагати!

Мікрогранти на підтримку українського підприємництва стали доступними в межах програми міжнародної співпраці «EU4Business: конкурентоспроможність та інтернаціоналізація МСП», яка співфінансується Європейським Союзом та Урядом Німеччини і реалізується німецькою федеральною компанією Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH cпільно з Міністерством цифрової трансформації України, Міністерством економіки України, українським порталом державних послуг онлайн «Дія», українським національним проєктом із розвитку підприємництва та експорту «Дія.Бізнес» та українською державною установою «Офіс з розвитку підприємництва та експорту». Партнером-виконавцем ініціативи мікрогрантів є Міжнародна благодійна організація «Фонд Східна Європа».