Подiлитись
28/08/2023
Гуманітарний штаб і психологічна підтримка
Після 24 лютого 2022 року багато громадських організацій опинилось у зоні бойових дій. Для них гостро постало питання евакуації в безпечні регіони України. Релокація виявилася дієвим способом врятувати команду, обладнання. Дала можливість продовжувати працювати.
Довелося облаштовуватися на новому місці й громадській організації “Клуб рибалок України – Юей Фішинг Клуб”. Працює з 2018 року, заснована активною спільнотою рибалок у Краматорську Донецької області. Після повномасштабного вторгнення через загрозу обстрілів основний склад команди перебрався до Хмельницького. Згодом громадська організація започаткувала проєкт “ТатоХаб”. Такі заклади працюють в Ужгороді та Тернополі. Загалом організація розгорнула діяльність в 11 регіонах України. В цілому команда налічує близько 1000 осіб.
Переїзд кілька разів скасовували через обстріли
За словами керівника громадської організації “Клуб рибалок України – Юей Фішинг Клуб” Ярослава Бойка, на Хмельниччині чудова логістика. За день на авто можна дістатися Краматорська. Крім того, у перші місяці повномасштабного вторгнення місто стало прихистком для людей, які вимушено залишили рідні домівки через обстріли.

“Спочатку у Хмельницький ми перевезли “мозок організації” – фінансового, проєктного, комунікаційного менеджерів. Це люди, від яких залежали надходження гуманітарної допомоги, організація заходів психологічного та юридичного характеру”, – розповідає Gazeta.ua Ярослав Бойко.

Водночас у Хмельницькому відкрили ТатоХаб, що став гуманітарним штабом допомоги переселенцям. Із Краматорська поштою вдалося перевезти деякі меблі, офісну техніку та інвентар, який був необхідний для організації заходів. Зокрема, надувні човни, намети, спальні мішки, м’ячі, канати, скакалки, казани, посуд, туристичні плити. Основний переїзд автобусом кілька разів доводилося скасовувати через обстріли міста. Крім того, офіс у Краматорську затопило – і команда громадської організації втратила частину обладнання, архівів. Щоправда, приміщення вже відремонтували. Там тепер продовжують працювати координатори організації.
“Заходи у Хмельницькому команда почала проводити наприкінці літа 2022-го”, – каже Ярослав.
Розгорнути діяльність у повному обсязі вдалося завдяки фінансуванню Фонду Східна Європа. У межах програми “Стійкість” громадська організація виграла грант у розмірі 750 тис. грн. Гроші направили на оплату оренди приміщення та комунальних послуг, зарплати та частково на проведення заходів. Крім того, команда отримала можливість брати участь у тренінгах, що їх організовує Фонд Східна Європа.
За словами менеджерки програм Фонду Східна Європа Віри Недзведської, з літа 2022 року Фонд Східна Європа системно сприяє грантами для релокації громадських організацій.
“Складно було знайти офіс. Адже оренда у Хмельницькому недешева. Була потреба у приміщенні не менш як 100 квадратів з належно оформленими документами. Адже основна команда організації – це 11 осіб. Крім того, в нас працюють місцевий фотограф, комунікаційна менеджерка, юрист, психолог. На роботу взяли івент-менеджера з Маріуполя. Крім членів організації, ще є люди, які звертаються по допомогу”, – говорить Ярослав Бойко.

“Метою програми “Стійкість” є підтримка громадських організацій та медіа під час війни. 15 НУО (неурядових організацій. – Gazeta.ua) отримали гранти для релокації, облаштування на новому місці, реалізації проєктів, пов’язаних з адаптацією та інтеграцією ВПО, зокрема переміщених ГО. Також було створено низку корисних онлайн-курсів на платформі Зрозуміло, проведено воркшопи для громад, що приймають вимушено переміщених осіб.

До речі, на кожному воркшопі для громад, які проводили у Львівській, Iвано-Франківській та Полтавській областях, поставало питання фінансування. Гроші є, але потрібні воля й мотивація їх брати та використовувати”, – пояснює Віра Недзведська.

Громадській організації вдалося повністю переформатувати Молодіжну раду Хмельницького. Молодь активно залучають до волонтерства. Це й сортування гуманітарної допомоги, й підмога у проведенні заходів. Близько 60 людей у рамках екотолоки допомагало прибирати берег річки. До складу Молодіжної ради увійшли вихованці Маріупольського навчального закладу, який теж було релоковано на Хмельниччину. Також студенти місцевих університетів.

Команда “Клубу рибалок” налагодила комунікацію з місцевою владою. Нині спільно проводять заходи, пишуть програми. Увійшли в ініціативну групу зі створення ради ВПО.

“Надаємо кризові та юридичні консультації, проводимо психологічні тренінги. Для сімей переселенців влаштовуємо виїзні табори, щоб згуртувати людей. До прикладу, проводили заходи в комунальному рекреаційному центрі “Берег надії”. Спільно з Хмельницькою військовою радою організовували екскурсії для ВПО. Також ми є членами Кластера захисту дітей. Постійно влаштовуємо для малечі майстер-класи, психологічні тренінги в ігровій формі. Також заходи для дітей організовує наша екологиня”, – говорить Ярослав Бойко.

“На заходах “Клубу рибалок” представляю свій навчальний заклад та Молодіжну раду. Насамперед цікавлять заходи про алгоритми створення громадських організацій. Була на такому тренінгу в ТатоХабі. В цілому мене цікавлять молодіжна політика, шляхи подолання складнощів під час реалізації проєктів. Адже сама організовую проєкти соціального формату. Шкодую, що не потрапила на психологічний тренінг на тему емоційного вигоряння, який нещодавно проводили”, – каже Вікторія Рехман, голова студентської ради Університету економіки та підприємництва у Хмельницькому.
Тривоги, панічні атаки, переживання втрати рідних чи майна

“Мав досвід роботи з парою, яка хотіла налагодити стосунки. Нині багато запитань надходить щодо дітей. Батьки цікавляться, чи нормально, що в дитини та чи інша реакція на події. Вони чітко усвідомлюють потребу у психологічній допомозі як мінімум для дитини. У деяких ситуаціях виявляється, що малеча перебуває в нормальному психологічному процесі на цей час. А тривога присутня в самої матері. Тоді вже працюю безпосередньо з нею. Адже діти – як лакмусовий папірець: відображають ситуацію в сім’ї”, – пояснює Василь Купцов, психолог ГО “Клуб рибалок України – Юей Фішинг Клуб”.

На консультаціях психолог пропонує клієнтам загальні вправи зі стабілізації та врівноваження психоемоційного стану. Ще один напрямок – арттерапія.

“Раз на тиждень проводжу арттерапію для дорослих. У процесі працюю з емоційними станами батьків. Наприклад, був захід на тему батьківських установок – що це і як їх використовувати, щоб не зашкодити дитині. Арттерапія – широке поняття. Це все про творчість. Може бути як малювання, так і ліплення чи пап’є-маше. Однією з наших зустрічей була казкотерапія. З батьками вчилися самостійно створювати казки. Це групова робота, під час якої людина необов’язково повинна ділитися своїми переживаннями. Якщо в когось під час заняття виникло бажання обговорити те, що турбує, може залишитися на індивідуальну консультацію”, – говорить психолог.

Заходи, що їх влаштовує громадська організація, відвідують як місцеві жителі, так і переселенці. Вікових обмежень немає. Водночас нині основний напрямок роботи – це сім’ї з дітьми.

В акценті тут робота з переселенцями. По допомогу також звертаються місцеві жителі. Запити різні. Це й особистісні моменти – тривоги, панічні атаки, переживання втрати рідних чи майна. Також сімейне консультування. Можна виокремити запити внутрішньо переміщених осіб, пов’язані з переїздом.

Гуманітарну допомогу завозили купейними вагонами

До 24 лютого 2022 року основними напрямками роботи ГО “Клуб рибалок України – Юей Фішинг Клуб” були молодіжна політика, соціальні питання міста Краматорськ і області, гендерно чутливі питання, екологія та захист водних біоресурсів.

Із першого дня повномасштабного вторгнення громадська організація організувала алгоритм евакуації людей з усіх громад. У співпраці з керівниками департаментів, громадськими діячами, волонтерами вдалося евакуювати понад 380 тис. людей ще до вибуху на Краматорському вокзалі (8 квітня 2022 року. – Gazeta.ua). За день у безпечні місця потягами перевозили від 2,5 до 18 тис. громадян. Також організували евакуацію місцевих жителів автобусами.

ГО “Клуб рибалок України – Юей Фішинг Клуб” стала першою організацією, яка почала завозити в Донецьку область гуманітарну допомогу купейними вагонами з Хмельницького, Ужгорода, Львова. Наприкінці березня команді вдалося налагодити співпрацю з американським донором World Central Kitchen. У перші місяці повномасштабної війни – до жовтня 2022-го – організація надала понад 15 тис. т гуманітарної допомоги. Її отримало понад 600 тис. людей у Донецькій області.
15 000
тонн
гуманітарної допомоги доставлено (у співпраці з американським донором World Central Kitchen)
600 000
людей
у Донецькій області отримало цю гуманітарну допомогу
“Неможливо інтегруватись у життя громади чи міста, не спілкуючись із місцевими жителями. Тому, крім звичної діяльності, “Клуб рибалок” допомагає переселенцям адаптуватися до нових умов, знайти друзів, знизити рівень стресу та покращити психологічний стан”, – підсумував керівник громадської організації Ярослав Бойко.

Матеріал підготовлено в межах спецпроєкту “Післявоєнна реконструкція” за підтримки програми “Стійкість”, яку впроваджує Фонд Східна Європа в межах консорціуму громадських організацій на чолі з ERIM (Франція) у партнерстві з Фундацією домів з прав людини, Домом прав людини – Тбілісі, Чорноморським фондом регіонального співробітництва та коштом Європейського Союзу.

Думки та твердження, висловлені в матеріалі, необов’язково збігаються з поглядами організацій – партнерок консорціуму та Європейського Союзу.

Публікацію взяти з Gazeta.ua